Home » Portfolio » Blog » Gastblog FFW 4: Een nieuwe Money Mindset (nooit gepubliceerd)

Gastblog FFW 4: Een nieuwe Money Mindset (nooit gepubliceerd)

Gepubliceerd op 24 september 2021 om 11:54

Ik ben Elsbeth, freelance copywriter, vertaler, content strateeg en taalcoach. Ik woon sinds 2013 in het buitenland; eerst een jaartje in Oostenrijk en sinds 2014 in Duitsland. In deze serie schrijf ik voor fire for women over mijn reis naar financiële onafhankelijkheid vanuit het buitenland en wat voor (extra) uitdagingen, maar ook kansen dat met zich meebrengt."

Hi ladies, 

De vorige keer vertelde ik er in de eerste jaren nadat ik met beleggen begon weinig veranderde. Ik legde maandelijks geld in, was vooral bezig met het opbouwen van mijn carrière en that’s that. Maar wat betreft mijn money mindset, is er sindsdien héél veel gebeurd. En dat heeft alles te maken met het feit dat ik in het buitenland ben gaan wonen. Hoe het tot die beslissing kwam en waarom dat mijn money mindset volledig veranderde, vertel ik je vandaag.  

Al tijdens mijn jeugd was ik nieuwsgierig naar de rest van de wereld. Volgens mijn ouders liet ik luidkeels van me horen als me werd verteld dat we wéér naar de boot in Friesland zouden gaan die zomer. Een keer naar het buitenland was toch óók leuk? En ook later, tijdens mijn studie, vroeg ik mij steeds vaker af: hoe zou het zijn om echt in het buitenland te gaan wonen en werken?  

En tja... What better way is there than to put it to the test?! Dus daar ging mijn aanvraag voor een Erasmusbeurs. Ik wilde een semester in het buitenland gaan studeren en wel in Scandinavië. De keuzes in Scandinavië voor mijn bachelor waren Malmö in Zweden of Jyväskylä (Jyväswatte?) in Finland.  

Je begrijpt het al… Ik ging voor Jyväswatte. Vol het avontuur in. Wist geen fluit van het land (dat bleek ook zodra ik in Jyväskylä aankwam en het niet meer dan een veredeld provinciestadje bleek), maar wat had ik te verliezen?!  

Niets, zo bleek! Ik heb een fantastische tijd gehad in Finland. Sterker nog, in Finland was ik compleet ondergedompeld in rust en natuur en merkte ik dat ik qua natuurlijke aard veel overeenkomsten heb met de Finnen. Zodanig dat ik het na die tijd best moeilijk vond om terug te zijn in Nederland. Het leek allemaal opeens zo vol en zo klein en er was zo weinig vrije natuur… Ik trok het steeds slechter. Dus zodra ik mijn masterdiploma in mijn handen had, was de keuze snel gemaakt en de koffer snel gepakt. Gelukkig stond mijn vriend er net zo in als ik en wilde ook hij graag het avontuur aangaan. Voor het schrijven van sollicitatiebrieven hoefden we niet in Nederland te blijven. Dus, let’s go. Onze voorkeur ging uit naar een plek waar we konden skiën; het werd een klein dorpje in de bergen van Oostenrijk. Tijdens het winterseizoen van 2013-2014 skieden we elke ochtend tot half 1, dan snel douchen en allebei aan het werk: mijn vriend in een lokaal restaurant, en ik in een lokaal familiehotel, achter de receptie. Daar knapt je Duits heel snel van op, kan ik je vertellen.  

Hoe dan ook, deze periode in dat kleine dorpje in Oostenrijk was voor mijn money mindset heel vormend. Niet alleen was het überhaupt de eerste keer dat ik zelf geld verdiende en daarvan moest leven (verwend popje, ik weet het), maar ook merkte ik al snel dat dingen die geld kostten (spullen, kleding, etc.) je niet per sé gelukkiger maakten dan dingen die gratis waren (natuur, buiten zijn). In die 6 maanden in dat dal met een oppervlakte van 5 vierkante kilometer en nauwelijks winkels - behalve om te voorzien in je eigen levensonderhoud – werd het me vrijwel onmogelijk gemaakt om te shoppen. Heb ik dat gemist? GEEN SECONDE!  

Het klinkt misschien stom, maar dat was best wel een eye-opener voor me. Ik merkte dat je, als je toegang hebt tot shops, veel meer de neiging krijgt om te gaan shoppen. Als je dat níet hebt, wordt die drang om te consumeren ook direct veel minder. Je wordt in zekere zin tevreden met wat je hebt, en je wordt creatiever met je geld. We konden stiekem best heel veel met het kleine beetje geld dat we hadden. Ons gehuurde appartement was gemeubileerd, maar niet bepaald in the good way, if you know what I meanWe elimineerden de gehaakte tafelkleedjes en met een paar kleine, vrij goedkope gadgets van de Zweedse meubelgigant ‘fluften’ (Is dat een woord?) we de woon-, de slaap- en de badkamer op, zodat het voor ons aan ging voelen als thuis. Extra kaarsenstandaard nodig? Ha! Die flesjes van ons favoriete biermerk zijn eigenlijk hartstikke mooi als je het label eraf haalt. Instant gezelligheid! Bij de lokale Intersport kreeg ik – na enig aandringen omdat ik er toch echt wel als een toerist uitzag - “Einheimische” korting en kocht mijn allereerste paar ski’s met stokken voor 100 euro. Ka-ching! Met andere woorden: ik leerde improviseren met (het minder uitgeven van) geld.  

Het allermooiste was natuurlijk dat we daar letterlijk omsingeld waren door de natuur. En de natuur is gratis! Ik ervaarde het als pure rijkdom; de deur uit kunnen stappen en midden in de bergen te zijn. Daar buiten beleefde ik echt geluk en ik besefte dat dit niet te vergelijken is met het gevoel dat je hebt als je spullen koopt. Het was ons inmiddels volledig duidelijk: dit leven wilden we ooit weer naar terug, hier wilden we ons pensioen doorbrengen.  

Het kwartje viel. Dit was ‘t! Dit was MIJN REDEN waarom ik FIRE wilde worden! Waar beleggen en het opbouwen van vermogen was begonnen als iets wat mijn vader had gezegd dat ‘slim’ was om te doen, wilde ik het nu opeens voor mezelf.    

En toen kwam het winterseizoen tot een einde en viel er een goed aanbod voor een baan in Zuid-Duitsland op de mat. Het echte leven ging beginnen. Na zo’n fantastische tijd was dat ook ok. We waren dankbaar en hadden voor altijd geweldige herinneringen opgebouwd. Tot op heden bestempelen we deze periode als één van de gelukkigste tijden die we hebben doorgebracht. Ik had het niet willen missen en kan het iedereen aanraden om zo’n avontuur aan te gaan voordat je aan je “serieuze” baan begint.  

Tot de volgende keer, dames!  

P.S. Woon jij ook in het buitenland of droom je er misschien wel stiekem van? Laat het me weten in de comments.  


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.