Home » Portfolio » Blog » Gastblog FFW 5: FIRE, Werkgevers en opties die aandelen worden... (nooit gepubliceerd)

Gastblog FFW 5: FIRE, Werkgevers en opties die aandelen worden... (nooit gepubliceerd)

Gepubliceerd op 24 september 2021 om 11:59

Ik ben Elsbeth, freelance copywriter, vertaler, content strateeg en taalcoach. Ik woon sinds 2013 in het buitenland; eerst een jaartje in Oostenrijk en sinds 2014 in Duitsland. In deze serie schrijf ik voor fire for women over mijn reis naar financiële onafhankelijkheid vanuit het buitenland en wat voor (extra) uitdagingen, maar ook kansen dat met zich meebrengt."

Lieve fellow women on fire, 

Het is weer tijd voor mijn volgende blog. Sinds het openen van mijn rekeningen bij Robeco in juli en november 2015, was het eerst een tijdje stil in FIRE-land. Het liep gewoon lekker door, ik was bezig met mijn carrière verder opbouwen en steeds verhoogde ik het maandbedrag van mijn Robeco ONE rekening weer iets. Maar verder geen grote veranderingen.  

Tot december 2019. Ik had inmiddels afscheid genomen van mijn toenmalige werkgever, waar ik deel uitmaakte van het aandelenoptieprogramma. Ik had inmiddels 1500 opties van mijn werkgever toegewezen gekregen, maar nog niet uitgeoefend (‘exercise’). Uitoefenen houdt in: de opties - voor een vaak voordelige prijs – om laten zetten tot echte aandelen. Mijn opties stonden op een Morgan Stanley-account te wachten totdat ik er iets mee zou doen. Op het moment dat ik ontslag nam, wist ik dat ik dat ik de opties binnen 3 maanden na de uiterste contractdatum moest uitoefenen, om ze niet te verliezen. De opties die ik nog tegoed had van mijn werkgever, zouden vervallen. Het is immers bedoeld als loyaliteitsprogramma en ik besloot zelf weg te gaan. Dus wachtte ik op de eerstvolgende ‘trading window’ (= wanneer medewerkers mogen handelen) en initieerde de ‘exercise’ van mijn opties. Er zijn 3 manieren om dat te doen: 

  • Cash exercise 
  • Sell to cover exercise 
  • Same day sale 

Een cash exercise houdt in dat je de opties omzet naar aandelen voor de afgesproken prijs en de bijbehorende belasting betaalt (want op het moment dat het aandelen worden, moet je er belasting over gaan betalen), om vervolgens alle aandelen te kunnen houden. Je legt dus in principe op het moment van ‘exercisen’ een beetje geld toe in de vorm van belasting om alle aandelen te kunnen houden, in mijn geval zou dat betekend hebben dat ik 1500 aandelen had gehad. Dit kun je op elk gewenst moment doen, ook buiten de trading windowsSell to cover houdt in dat je moet wachten tot de volgende trading window, dan je opties uitoefent en direct daarna genoeg aandelen verkoopt om de kosten van de exercise te dekken (prijs vh aandeel + belasting). De aandelen die je dan nog overhoudt, kun je vasthouden zolang je wilt. Een same day sale is het uitoefenen van je opties om direct alle aandelen te verkopen en de winst uit te laten keren. Deze optie is het meest gebruikelijk, omdat je daarmee eigenlijk gewoon een soort bonus van je werkgever ontvangt, máár heeft alleen zin als de aandelenprijs op dat moment gunstig staat ten opzichte van je optieprijs. In mijn geval stond de koers van het aandeel totaal niet goed, dus besloot ik voor een sell to cover te gaan. Wat ik zou overhouden aan aandelen, kon ik vasthouden totdat ze wel weer veel geld waard waren en er dan een mooi zakcentje aan overhouden. Ik hield na de exercise 420 aandelen over.   

Toen werd het tijd om te beslissen wat ik met die aandelen zou doen. Ik wilde eigenlijk af van mijn Amerikaanse Morgan Stanley-account en liever een Nederlandse beleggingsrekening openen om daar de aandelen op te laten zetten. Degiro was op dat moment nog Nederlands, had een Nederlandse klantenservice en stond bekend om de lage kosten. Na een kort gesprekje met de klantenservice, bleek het geen probleem om de aandelen van mijn Morgan Stanley account over te laten zetten naar een Degiro-account. Zo gezegd, zo gedaan. Bij deze transactie moet ik natuurlijk wéér transactiekosten betalen, waardoor er uiteindelijk in plaats van 420 aandelen, nog 414 aandelen overbleven en op mijn Degiro-account terechtkwamen.  

Tot op de dag van vandaag staan deze 414 aandelen nog op mijn Degiro-account, omdat mijn vorige werkgever in de reisbranche actief is en die markt, zoals we allemaal maar al te goed weten, compleet gecrasht is. Ik wacht dus rustig af totdat de aandelen misschien weer wel veel waard worden en besluit dan of ik ze alsnog verkoop. Beleggen = geduld hebben. Beleggen = lange termijn. Dat maakt deze Corona-tijd weer pijnlijk duidelijk.  

De volgende keer: hoe ik mijn portfolio op Degiro beetje bij beetje heb uitgebreid, hoe crowdfunding en side hustles op mijn pad kwamen en mijn tot dan toe grootste carrièreswitch in 2020.  

Tschüss! 


« 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.