Mijn Myers-Briggs Persoonlijkheidstype: ISFJ-T

Gepubliceerd op 20 januari 2020 om 21:48

Persoonlijkheidstesten: ik weet het, niet iedereen gelooft er in en er zijn ook absoluut testen te vinden die totale onzin zijn, maar ik ben zelf van mening dat je vaak wel iets uit de uitslag kunt halen. Oftewel: het kan een handige tool zijn om jezelf beter te leren kennen.

 

Er is één persoonlijkheidstest die wat mij betreft boven alle anderen uitspringt, en dat is de Myers-Briggs test. Deze kun je gratis doen op www.16personalities.com (ook in het Nederlands) en de gratis informatie die je over je persoonlijkheidstype krijgt is erg inzichtelijk en bovendien leuk om te lezen. 

 

Ik heb de test zelf ook gedaan toen ik student was en daar kwam uit dat mijn Myers-Briggs persoonlijkheidstype de ISFJ-T is, ook wel de "Verdediger" genoemd. 13% van alle mensen heeft ditzelfde persoonlijkheidstype. Een greep uit de beschrijving van het persoonlijkheidstype op www.16personalities.com: "Verdedigers zijn echte altruïsten en zijn uiterst vriendelijk tegen mensen die hen met vriendelijkheid tegemoet komen. Ze zijn enthousiast en vrijgevig op het werk en voor de mensen waarin ze geloven." Voor een uitgebreide uitleg van de betekenis van de letters (ISFJ-T) verwijs ik naar de website. Een voor mij belangrijk deel van mijn persoonlijkheid wordt gerepresenteerd door de I, die staat voor introvert. Ik ben een introvert. Dit heb ik me lange tijd niet gerealiseerd en ik begreep niet altijd waarom ik me voelde zoals ik me voelde in bepaalde situaties. Toen ik deze test deed en meer ging lezen over het introversie-vs.-extraversie-spectrum van je persoonlijkheid en erachter kwam hoe introversie zich vaak uit, viel het kwartje en begon ik mezelf (en mijn gedrag en behoeften) veel beter te begrijpen. Het doen van deze persoonlijkheidstest heeft me dus in zekere zin veel dichter bij mezelf  gebracht, als persoon en ook als professional.

 

Er zijn heus dingen in de beschrijving waar ik mezelf minder in herken, maar over het algemeen is de analyse zeer treffend. Behalve een algemene omschrijving van je persoonlijkheidstype, is er een analyse van de sterkten en zwakten van jouw persoonlijkheidstype te vinden, wordt beschreven hoe het zit met de liefde, wat voor vriend/vriendin je bent, wat voor ouder je bent of kunt zijn, welke beroepen bij jouw type passen en wat je gewoontes op de werkvloer zijn.

 

Wat bovendien grappig is, is dat er ook een lijstje celebrities gegeven wordt die hetzelfde persoonlijkheidstype als jij hebben. De beroemdheden in mijn lijstje zijn: Anne Hathaway, Aretha Franklin, Queen Elizabeth herself, Queen B, eh... Beyoncé, Selena Gomez en Kate Middleton. Geen slecht rijtje om tussen te staan, toch? Zoals we in Groningen zouden zeggen: het kon minder.

 

Een interessant weetje is dat Beyoncé voor zichzelf, om het podium op te durven gaan en voor al die mensen een gigashow weg te geven, een alter ego heeft gecreëerd. Ze is hier in het verleden in interviews heel open over geweest. Haar zelfgecreëerde alter ego heet Sasha Fierce en ze heeft zelfs een album naar haar alter ego vernoemd (I am... Sasha Fierce, 2008). Als Sasha Fierce, is Beyoncé in staat de sterke, powerhouse vrouw te zijn die ze op het podium laat zien. Daarbuiten is ze eerder een verlegen, kalme vrouw die graag op de achtergrond is.

 

Introverten, waaronder die met het persoonlijkheidstype ISFJ-T, worden vaak enigszins overschaduwd door andere groepen. Het zit nu eenmaal niet in onze natuur om fanatiek te doen aan zelfpromotie of erg luid onze mening ergens te verkondigen, zeker niet in groepssituaties. Maar ik zeg, laten we een voorbeeld nemen aan Beyoncé en wat vaker onze innerlijke Sasha Fierces laten zien!

 

Interesse in een samenwerking met deze Sasha Fierce? Neem dan hier contact met mij op.


 »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.