Gastblog FFW: FIRE worden in het buitenland, how the story begins… (part 2)

Gepubliceerd op 24 september 2021 om 11:49

Ik ben Elsbeth, freelance copywriter, vertaler, content strateeg en taalcoach. Ik woon sinds 2013 in het buitenland; eerst een jaartje in Oostenrijk en sinds 2014 in Duitsland. In deze serie schrijf ik voor fire for women over mijn reis naar financiële onafhankelijkheid vanuit het buitenland en wat voor (extra) uitdagingen, maar ook kansen dat met zich meebrengt."

Hello ladies, 

Waar was ik ook alweer gebleven… Oh ja, ik opende in juli 2014 een Robeco ONE-rekening en noemde ‘m “Oostenrijk ooit”. Mijn weg naar FIRE was gestart! 

Ik stelde 50 euro in als maandelijks inlegbedrag (dat is het minimale inlegbedrag) en koos voor het volgende beleggingsprofiel: 60% offensief beleggen (met meer risico), 40% neutraal beleggen (met gemiddeld risico). Die 50 euro kon ik prima elke maand missen zonder dat ik daar last van had. Mijn vriend deed precies hetzelfde; we waren destijds nog niet zo lang samen en het leek ons nog wat vroeg om onze financiën al op één hoop te gooien dus beheerden we beiden een eigen rekening.  

We deden vervolgens exact wat mijn vader aangeraden had: het geld werd elke maand automatisch op onze rekeningen gestort en we vergaten het. Af en toe logden we in op onze accounts om te kijken hoe onze fondsen het deden. Langzamerhand begon mijn “geloof” in FIRE te groeien. Dat had 2 redenen: 

  1. I got a taste of the good life in Oostenrijk en het leek me een absolute droom om op niet al te late leeftijd niet meer te hóeven werken, dat wil zeggen, de vrijheid hebben om te kiezen wat voor werk ik doe en voor hoeveel uur. Ook fantaseerden mijn vriend en ik inmiddels over een leven in een hut boven op een berg, met een paar beesten om ons heen en wandelaars die langskomen voor een kop soep. Je begrijpt, hier ga je niet meer je pensioen bij mekaar verdienen. Hier ga je je pensioen ópmaken.  
  1. Het werd ook steeds duidelijker dat de kans groot was dat we tijdens ons werkende leven pensioenen zouden gaan opbouwen in meerdere landen; mét de bijbehorende regels va die landen en zónder de garantie dat we die pensioentjes op onze ouwedag ook allemaal echt zouden kunnen krijgen. Het leek ons dus goed het heft in eigen hand te nemen en voor ons eigen pensioen te gaan zorgen. Over pensioen opbouwen in landen als Duitsland en Oostenrijk vertel ik je een andere keer meer.  

Op 5 juni 2018 voegde Robeco een nieuw soort beleggingsprofiel toe: Robeco ONE Duurzaam. Robeco ONE Duurzaam is een actief beheerd fonds met wereldwijde dekking en met expliciete focus op duurzaamheid. Omdat we ons hier goed in konden vinden, besloten we onze verdeling aan te passen: 40% offensief beleggen, 30% neutraal en 30% duurzaam. Inmiddels waren onze carrières goed op stoom gekomen en gingen we steeds een beetje beter verdienen, dus besloten we elke keer als we een salarisverhoging kregen te kijken of we het maandelijkse bedrag misschien omhoog konden brengen. We konden immers weer iets meer missen, dus legden we ook iets meer in. Zo kwamen we uiteindelijk uit op een inlegbedrag van 150 euro per maand. Sinds we dat bedrag bereikten is het gelijk gebleven, met name omdat we in de tussentijd ook andere vormen van beleggen zijn gestart. Sinds de start van de rekening hebben we een rendement behaald van 26,76%. Dat is gemiddeld zo’n 4,46% per jaar – inclusief de laatste crash vanwege de Coronacrisis. Zoals we in Groningen zeggen wanneer we ergens best wel enthousiast over zijn: Kon minder.   

Gaandeweg raakte ik steeds beter geïnformeerd over wat beleggen precies is en hoe het werkt. In november 2015 had ik het zelfvertrouwen opgebouwd om naast mijn Robeco ONE ook een Robeco Plus rekening te openen. Ik had recentelijk een klein bedrag gekregen via een erfenis en besloot dit zelf gaan te beleggen. Met de Robeco Plus rekening beleg je ook in fondsen, maar sta je, in tegenstelling tot de Robeco ONE rekening, zelf aan het roer. Dat houdt in dat je zelf uitkiest welke fondsen je aan- en verkoopt. Ik selecteer fondsen op basis van de fondsselector die Robeco aanbiedt op hun website en kijk vooral naar spreiding (zoals Puck altijd zegt: “Wed niet op 1 paard, maar op meerdere maneges.”). Spreiding qua geografische locatie, qua soorten fondsen (aandelen vs. obligaties), qua sectoren. Ook kijk ik of ik geloof in het product/de producten, of het geen dirty sector is, of er groeipotentieel is en of er dividend wordt uitgekeerd. Een fonds waar ik bijvoorbeeld direct achter stond, was Robeco Hollands Bezit. In dit fonds zitten, zoals de naam al zegt, alleen bedrijven die in Hollands bezit zijn. Dat sprak me aan. Ik hou van ons kikkerlandje en ben trots op de bedrijvigheid die wij als kleine speler in de markt teweeg brengen. Daarnaast heb ik bewust een aantal duurzame fondsen aangekocht omdat ik geloof dat er nog veel ontwikkeling nodig is op die gebieden, zoals RobecoSAM Smart Materials Fund en RobecoSAM Sustainable Water Fund 

Op deze tweede beleggingsrekening stort ik geld wanneer ik een onverwachte meevaller heb. Ik heb inmiddels 15 fondsen zelf aangekocht, zowel aandelen- als obligatiefondsen, die vrijwel allemaal dividend uitbetalen. Op deze rekening heb ik sinds de start in 2015 een rendement behaald van 24,74%. Niet slecht, al zeg ik ’t zelf.  

Nou meiden, dit was ‘m. Dit was het allereerste begin van mijn weg naar FIRE vanuit het buitenland. Up next: Wat ik sindsdien gedaan heb (en doe) om FIRE te worden en waarmee ik mijn centjes verdien. Tschüss! 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.