Remote werken: vriend of vijand?

Gepubliceerd op 16 juni 2020 om 12:37

Het is een hot topic these days. Door de Corona-crisis is het belang van thuiswerken opeens gigantisch omhoog gegaan. Voor vele bedrijven was er een snelle omstelling nodig, om het thuiswerken voor hun medewerkers mogelijk te maken en soepel te laten verlopen. En dan zijn er altijd mensen die het heerlijk vinden en de mensen die het niks vinden. Bij welke groep hoor jij?

Voor WordForce was er zo goed als geen verandering nodig. Ik werkte voorheen ook al enkel op afstand. Ik weet niet beter. Sterker nog, ik heb er bewust voor gekozen. Ik heb een grote voorkeur voor thuiswerken ten opzichte van de “kantoortuin” omdat ik afgeleid word door mensen om mij heen te hebben. Ik werk graag zelfstandig en ik ben graag alleen met mijn eigen gedachten. Dan komen de beste ideeën in mij op. Natuurlijk heb ik ook weleens een sparring partner nodig om verder te komen met een idee, maar die zoek ik op dat moment op. Mensen om mij heen hebben staat gelijk aan prikkels. Prikkels die energie wegnemen van datgene waar ik eigenlijk mijn energie in wil steken: het echte werk. Zeker met teksten schrijven vind ik het heerlijk als ik in een opdracht duik en de wereld om me heen eventjes vergeet. Dit is mijn “flow”. En ik kom alleen in de flow als ik helemaal alleen ben. Herken je dit?

Zowel voor de freelancer en voor de opdrachtgever of klant zitten er voor- en nadelen aan werken op afstand. Deze heb ik hieronder op een rijtje gezet:

Wat zijn de voordelen van werken op afstand?

  • Je kunt als freelancer een groter geografisch gebied dienen. En hoeft tevens geen vaste werkplek te hebben. Het werk is immers niet afhankelijk van waar je je bevindt.
  • Je kunt het klantencontact alsnog zo vormgeven zoals de klant dat wil – er zijn immers talloze softwareoplossingen die hierbij ondersteunen, zoals Slack, Microsoft Teams, Zoom, Skype, Whatsapp, Trello, Google Doc/Sheets/Drive, Dropbox en nog veel meer.
  • De freelancer krijgt een hoge mate van zelfstandigheid; vaak spreek je een aantal incheck-momenten af met de klant waarbij hij/zij een update krijgt van het werk. Verder is het aan jou als freelancer.
  • Er is geen kantoorruimte nodig voor mij als freelancer.
  • Het is dus goedkoper voor de klant.

Wat zijn de nadelen van werken op afstand?

  • Je leert elkaar niet face-to-face kennen. Enkel online of per telefoon. Er moet dus een zekere basis van vertrouwen zijn om samen te werken. Dit vertrouwen kan opgebouwd worden doordat je een voormalig klant van de freelancer kent en hij/zij goede ervaringen heeft. Ook wordt het vertrouwen opgebouwd in het eerste kennismakingsgesprek. Tijdens dit gesprek merk je – ook online - al vrij snel of je een goede match bent of niet.
  • Sommige klanten willen graag frequent en uitvoerig overleg plegen of een update krijgen; dit is iets makkelijker als je gewoon naar iemands bureau kan lopen. Of het goed is voor de productiviteit, is een tweede.
  • Als klant moet je niet willen micro-managen; dat gaat simpelweg niet. De freelancer kan via tools als Dropbox of Trello heel uitvoerig laten zien wat hij/zij precies doet, maar als dat niet genoeg is, dan zou je samenwerken met een remote freelancer als onprettig kunnen ervaren.
  • Je ziet vaak het (eind-)resultaat pas aan het einde van de samenwerking.

De keuze om thuis te gaan werken als freelancer was voor mij – of beter gezegd, is – een ABC’tje. Ik ben nu eenmaal een echte fan van thuiswerken en ik heb altijd mijn meest productieve momenten thuis beleefd. Daarom houd ik er van. Ook toen ik in loondienst was heb ik altijd gevochten voor de mogelijkheid om thuis te werken. Het was immers ook in het belang van het bedrijf als ik af en toe goed door kon stomen thuis. Ik krijg thuis in een paar uur meer voor elkaar dan in 8 uur in een kantoor met andere mensen om mij heen.

Als klant van WordForce kun je er dan ook verzekerd van zijn dat mijn productiviteit hoog ligt als ik voor je aan de slag ga en ik je vertrouwen niet zal beschadigen. Ik vind het tevens geen enkel probleem om mijn activiteiten transparant te maken, bijvoorbeeld door middel van een Trello-bord, zodat je precies kan zien waar in het project of de opdracht we ons bevinden.

 

Interesse in een samenwerking met WordForce? Neem dan hier contact met mij op.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.